top of page

Εγκυμοσύνη: 5η εβδομάδα

Έγινε ενημέρωση: 13 Οκτ

Κατά αυτή την εβδομάδα το πιο πιθανό είναι ήδη να γνωρίζετε για την εγκυμοσύνη και να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε περισσότερο τα πρώτα συμπτώματα όπως η κόπωση, το πρησμένο ή ευαίσθητο στήθος, οι ναυτίες και η συχνοουρία.


Σχετικά με την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης σας, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Παρόλα αυτά, πολλοί μελλοντικοί γονείς προτιμούν να περιμένουν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου για να ανακοινώσουν στον κύκλο τους το χαρμόσυνο νέο, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.


Όσον αφορά την πιθανότητα διδύμων, υπάρχει περίπου 3 στα 100 για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να αυξηθεί έως και 30% εάν είχατε κάποιες θεραπείες γονιμότητας ή αν υπάρχουν δίδυμα στην οικογένεια.

Kelly Sikkema | Unsplash

Ανάπτυξη εμβρύου

Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του μωρού αρχίζουν να διαμορφώνονται αυτή την εβδομάδα. Επίσης, αρχίζει να αναπτύσσεται από το επιφανειακό στρώμα του εμβρύου - το οποίο θα γίνει σύντομα το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τους αδρανειακούς και ιδρωτικούς αδένες, καθώς και το σμάλτο των δοντιών. Η καρδιά αρχίζει να σχηματίζεται, καθώς και δύο μικροί πνεύμονες.Αλλαγές στη γυναίκα

  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν σχεδόν συνεχή ανάγκη για ούρηση. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένη, αλλά μπορεί να είναι καλό να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών κατά το απόγευμα, ώστε να μη χρειάζεται να σηκώνεστε τόσο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος Η ευαισθησία του στήθους είναι από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών αυξάνουν τη ροή του αίματος, πράγμα που μπορεί να κάνει τους μαστούς να φαίνονται πρησμένοι και ασυνήθιστα ευαίσθητοι στην αφή.

  • Κόπωση Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος λόγος για την κόπωση στην αρχή της εγκυμοσύνης, παρόλα αυτά οι ειδηκοί υποστηρίζουν πως πιθανότατα να οφείλεται στις αλλαγές ορμονών. Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν ότι η ενέργειά τους επιστρέφει στο δεύτερο τρίμηνο. Μέχρι τότε, προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερες ώρες, να μειώσετε το άγχος, να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας.

  • Πρωινές αναγούλες Οι αναγούλες και εμετοί επηρεάζουν πολλές μέλλουσες μητέρες. Για μερικές γυναίκες το χαρακτηριστικό αίσθημα ναυτίας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης ξεκινώντας κατά τη 5η ή 6η εβδομάδα. Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να ανακουφίσετε από τη ναυτία το πρωί, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, φυσικών θεραπειών και εν ανάγκη φαρμάκων που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες τροφές ή μυρωδιές που μπορεί να σας προκαλέσουν περισσότερες αναγούλες είναι το κρέας, ο καφές, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά ή λίπη. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, δοκιμάστε να καταναλώνετε απλά μαγειρεμένα ή κρύα τρόφιμα. Εάν σας φαίνεται πως δεν αντέχετε ούτε το μαγείρεμά τους, ζητήστε από κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο να μαγειρέψει για εσάς ή πάρτε φαγητό από έξω.


Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης με αποβολή και άλλα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Η Αμερικανική Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων συμβουλεύει τις μελλοντικές μητέρες να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης σε 200 mg την ημέρα (αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ) ή λιγότερο.


Βιταμίνες

Αν δεν έχετε αρχίσει ακόμη να παίρνετε κάποιες βιταμίνες για να συλλάβετε πιο εύκολα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε – πάντα με τη σύσταση του γιατρού.

Βιταμίνη

Γιατί να την πάρεις;

Πού θα την βρεις;

Ασβέστιο

Για καλή ανάπτυξη οστών, δοντιών, καρδιάς, νεύρων και μυών του μωρού

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά, αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα

Βιταμίνη Β12

Παραγωγή νέων κυττάρων (ειδικά του αίματος)

Κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Βιταμίνη C

Συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου των τροφών, ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας, των οστών και των αρθρώσεων, και είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των οστών, του δέρματος, των χόνδρων και των τενόντων και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού

Εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο, κόκκινες πιπεριές, φράουλα

Βιταμίνη D

Συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών σας καθώς και στην ανάπτυξη των οστών του μωρού

15-20 λεπτά στον ήλιο. Εμπλουτισμένες τροφές όπως η μαργαρίνη και ορισμένα δημητριακά πρωινού. Ακόμα σε ψάρια και κόκκινα κρέατα.

Σίδηρος

Βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του πλακούντα στο μωρό. Βοηθάει επίσης στην παραγωγή οστών, χόνδρων και άλλων συνδετικών ιστών

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φράουλες, κόκκινο κρέας, ξυροί καρποί, κρόκος αυγού

Φυλλικό οξύ

Προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη

Όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά


11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page