top of page

Εγκυμοσύνη: 6η εβδομάδα

Κατά την έκτη εβδομάδα μπορεί να ακούσετε την καρδούλα του μωρού, αν κάνετε έναν πρώιμο υπέρηχο. Πολλές γυναίκες όμως, μπορεί να περιμένουν λίγες ακόμα μέρες για να ακούσουν αυτόν τον πολυπόθητο ήχο, αφού σε μερικές εγκυμοσύνες οι χτύποι της καρδιάς του μωρού μπορεί να μην ακουστούν μέχρι και την αρχή της όγδοης εβδομάδας.


Η πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό πλησιάζει και θα είναι σίγουρα μια σημαντική στιγμή. Συζητήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας για την εγκυμοσύνη και τις απορίες που έχετε, συζητήσετε το ιστορικό υγείας σας, το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και τις συνήθειές σας. Αν δεν έχετε ακόμα επιλέξει έναν γιατρό ή μαία για τη φροντίδα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλήξετε κάπου ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε με τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Olliss | Unsplash


Ανάπτυξη εμβρύου

Μικρές τρυπούλες αρχίζουν να διαμορφώνονται σε μάτια, μύτη, στόμα και αυτάκια. Μέσα στο μικρό στόμα, η γλώσσα και η φωνητικές χορδές αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας ξεκινούν σαν μικρά κουπιά που θα μακρύνουν και θα αναπτυχθούν σε χέρια και πόδια. Η σπονδυλική στήλη επεκτείνεται σε μια μικρή ουρά που θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.


Αλλαγές στη γυναίκα

  • Πρωινή ναυτία Η πρωινή ναυτία είναι η ναυτία που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας... Συνήθως ξεκινά περίπου στην 5η ή 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πιθανότατα να ανακουφιστείτε από αυτήν προς το τέλος του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες έχουν πρωινή ναυτία για περισσότερους ή όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης. Επικοινωνίστε με το γιατρό σας αν δεν μπορείτε να τρέφεστε σωστά ή να μένετε ενυδατωμένη λόγω της ναυτίας.

  • Συχνή ανάγκη για ούρηση Η ανάγκη για συχνή ούρηση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες πρώιμες ενδείξεις της εγκυμοσύνης. Πρώτον, λόγω της μήτρας που μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, και έπειτα λόγο της εγκυμοσύνης ρέει πολύ περισσότερο αίμα μέσα στο σώμα της γυναίκας, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεφρά έχουν περισσότερα υγρά να επεξεργαστούν. Μείνετε ενυδατωμένη.

  • Αλλαγές στη διάθεση Πολλές εγκυμωνούσες γυναίκες βρίσκουν τη διάθεσή τους να διακυμαίνεται γύρω στην 6η έως την 10η εβδομάδα. Οι αλλαγές στη διάθεση πιθανόν οφείλονται σε στρες, κόπωση και ορμονικές αλλαγές. Και, φυσικά, υπάρχει και το φάσμα των συναισθημάτων που μπορεί να έχετε για το να γίνετε γονιός.

  • Ευαίσθητο και πρισμένο στήθος Η ευαισθησία των μαστών μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών αυξάνουν τη ροή του αίματος, πράγμα που μπορεί να κάνει το στήθος πρησμένο και ευαίσθητο κατά την αφή.

  • Κόπωση Για πολλές γυναίκες, η κόπωση είναι ανάμεσα στα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί την κόπωση των πρώτων εβδομάδων, αλλά είναι πιθανό ότι ορμονικές αλλαγές - όπως η δραματική αύξηση της προγεστερόνης - είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνες. Μεταλλική γεύση Ενδεχομένως να αντιληφθείτε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας κατά το πρώτο τρίμηνο. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή τη γεύση πλένοντας το στόμα και τα δόντια συχνά, κάνοντας γαργάρες με αλατόνερο (1 κουτάλι αλάτι ή 1/4 κ.γ. μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό), τρώγοντας ξινά ή οξεία φαγητά, ή μασώντας τσίχλες και καραμέλες με δροσερές γεύσεις.

  • Παράξενα όνειρα Καθώς η ζωή σας αλλάζει γρήγορα, το υποσυνείδητό σας προσπαθεί να προλάβει, προσπαθώντας να επεξεργαστεί την εγκυμοσύνη σας στον κόσμο των ονείρων. Ορισμένες εικόνες στα όνειρα της εγκυμοσύνης εμφανίζονται συνήθως σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης. Τα όνειρα του πρώτου τριμήνου εστιάζουν συνήθως στο άγχος σχετικά με τις αλλαγές στο σώμα, τον τοκετό και τη μητρότητα.

  • Πονοκεφάλοι Είναι συνηθισμένο να έχετε πονοκεφάλους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Μόλις περάσετε στο δεύτερο τρίμηνο, οι πονοκεφάλοι μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν τελείως. Έως τότε, προσπαθήστε να εντοπίσετε μερικά πράγματα που ερεθίζουν τον πονοκέφαλό σας (όπως τεχνητά γλυκαντικά ή καπνός) και να τα αποφεύγετε. Ο αρκετός ύπνος, η κατανάλωση τροφής και νερού, καθώς και η άσκηση, μπορούν να προλάβουν τους πονοκεφάλους, ενώ τεχνικές χαλάρωσης όπως μασάζ και διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν επίσης. Αν ο πονοκέφαλος επιμένει παρόλο που “προσέχετε” μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για τα φάρμακα και παυσίπονα που επιτρέπετε να πάρετε.


Είναι φυσιολογική η αιμορραγία;

Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει κάποια αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μια αιμορραγία, ακόμα και αν είναι ελαφριά (σημάδι) μπορεί να προέρχονται από κάτι ασήμαντο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Χωρίς να είναι ανάγκη να αγχώνεστε, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να το ελέγξτε το συντομότερο.


Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Η εγκυμονούσα πρέπει να αποφεύγει οτιδήποτε από τα ωμά θαλασσινά και γενικώς ψάρια άγνωστης προέλευσης, κονσερβοποιημένα πατέ, μη-παστεριωμένα γαλακτοκομικά.

Μερικά από τα τρόφιμα/ποτά που μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνεται αλλά με μέτρο είναι η καφεΐνη (μέγιστη κατανάλωση ένα φλιτζάνι την ημέρα), το αλκοόλ (μέγιστη κατανάλωση λιγότερο από ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την εβδομάδα), καθώς και τα αναψυκτικά.


4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page