Έγινε ενημέρωση: 14 Φεβ 2022
Τι είναι; Ποτέ να τις περιμένεις; Και πως να τις αντιμετωπίσεις;
Το μωράκι σου από μικρό ήταν φοβερός υπναράς αλλά ξαφνικά έρχονται τα πάνω κάτω; Ή δεν κοιμόταν ποτέ καλά και τώρα έχει γίνει πολύ χειρότερα; Είσαι πλέον μαμά και θα έπρεπε να ξέρεις πως εκτός από τους ένα εκατομμύριο άλλους λόγους να γίνετε αυτό (δόντια, κολικούς, ενόχληση, κρυολόγημα κλπ) ένας κύριος παράγοντας για την αναστάτωση στον ύπνο των μωρών είναι οι φάσεις άρνησης ύπνου.

Unsplash | Tara Raye
Τι είναι η φάση άρνησης ύπνου;
Φάση άρνησης ύπνου λέγεται οποιαδήποτε περίοδος που ο ύπνος του μωρού είναι ανακατεμένος για συνεχόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Συνηθισμένες φάσεις άρνησης είναι στην ηλικία των 4ων, 6, 9, 12, 18, και 24ων μηνών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ο μόνος καιρός που ο ύπνος τους δεν είναι καλός, φυσικά. Είναι μωρά. Και όποιος έβγαλε τη φράση "Κοιμήθηκα σαν μωρό" δεν είχε ποτέ του μωρό!
Τι προκαλεί τις φάσεις άρνησης ύπνου;
Μια τέτοια φάση μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα (αρκετά μεγάλη για να παρατηρηθεί από το μικρό σου πλασματάκι) όπως είναι μια μετακόμιση ή ένα ταξίδι. Ένα κρυολόγημα ή ένα δόντι που βγαίνει, ο ενθουσιασμός μιας νέας ικανότητά του... Όλα αυτά μπορούν επίσης να είναι παράγοντες ανησυχίας κατά τη διάρκεια του ύπνου, παρόλα αυτά δεν θεωρείται δεδομένα φάση άρνησης ύπνου αν δεν διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες.
Ό,τι κάνει να κάνεις όμως για να προστατέψεις το μωρό σου δεν πρέπει να ξεχνάς πως όλα τα μωρά περνάνε τις φάσεις αυτές όπως και τα άλματα ανάπτυξης. Είναι απλά κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Ποιά είναι τα σημάδια φάσης άρνησης ύπνου;
Συνήθως σημάδια είναι οτιδήποτε διαφορετικό από τον συνηθισμένο ύπνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημάδια που είναι ίδια σε σχεδόν όλα τα μωρά και αυτά είναι: δυσκολία να κοιμηθεί, συχνές αφυπνίσεις, άρνηση να κοιμηθεί τους ύπνους της ημέρας, γκρίνια και νύστα.
Συνηθισμένες φάσεις άρνησης ύπνου
Φάση άρνησης ύπνου 4ου μήνα
Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως η πιο δύσκολη, μιάς και είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει ο κάθε γονιός. Η φάση άρνησης του τέταρτου μήνα προκαλείται κυρίως από την προετοιμασία των πρώτων δοντιών να βγουν στην επιφάνεια, τις απίστευτα πολλές καινούργιες πληροφορίες που ερεθίζουν καθημερινά το μυαλό του μωρού σου, καθώς και ο ενθουσιασμός του για ένα νέο επίτευγμα: το να γυρνάει μόνο του από την πλάτη στην κοιλιά και ξανά πίσω. Ή τουλάχιστον να προσπαθεί.
Φάση άρνησης ύπνου 6ου μήνα
Συνήθως σε αυτή την ηλικία το μωρό βιώνει για πρώτη φορά το άγχος αποχωρισμού και σε συνδυασμό με τα δόντια και ίσως κάποιο άλμα ανάπτυξης περνάει τη δεύτερη φάση άρνησης ύπνου.
Φάση άρνησης ύπνου 9ου μήνα
Συνήθως σε αυτή την ηλικία το μωρό βιώνει για πρώτη φορά το άγχος αποχωρισμού και σε συνδυασμό με τα δόντια και ίσως κάποιο άλμα ανάπτυξης περνάει τη δεύτερη φάση άρνησης ύπνου.
Αυτή η φάση μπορεί να υπάρξει από τον 8ο μέχρι τον 10ο μήνα της ζωής του μωρού σου και είναι κατά κύριο λόγο από το άγχος αποχωρισμού. Προετοιμάσου για περισσότερες αφυπνίσεις για αγκαλιά και σιγουριά πως η μαμά ή ο μπαμπάς είναι εκεί.
Φάση άρνησης ύπνου 12ου μήνα
Αυτή τη φορά ο κύριος λόγος είναι οι νέες κινητικές ικανότητες. Μετά τον δέκατο μήνα τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να έχουν παραπάνω εμπιστοσύνη στο σώμα τους και προσπαθούν ή καταφέρνουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Όλο αυτό είναι ένα επίτευγμα που αξίζει να γιορτάζεται. Ναι μαμά, στη μέση της νύχτας…
Φάση άρνησης ύπνου 18ου και 24ου μήνα
Σε μεγαλύτερη ηλικία τα νήπια περνάνε φάσεις άρνησης ύπνου κυρίως λόγω νυχτερινού τρόμου. Το σκοτάδι, οι εφιάλτες, το άγχος αποχωρισμού που κορυφώνεται λίγο πριν το δεύτερο έτος, τα καινούρια επιτεύγματα (ομιλία, περπάτημα, τρέξιμο κλπ)… όλα αυτά προκαλούν μια ακόμα φάση άρνησης.
Συμβουλές για να περάσουμε τις φάσεις άρνησης ύπνου
Προσπάθησε να μην αλλάζεις την ρουτίνα ύπνου τόσο το βράδυ όσο και για τους ύπνους της ημέρας ακόμα και αν δεν κοιμάται τελικά.
Προσπάθησε να αναπληρώνεις τις χαμένες ώρες του βραδινου ύπνου την ημέρα και το αντίθετο.
Προσπάθησε να δίνεις πολύ παραπάνω σημασία την ημέρα κατά τη διάρκεια της φάσης άρνησης ύπνου για να εξομαλυνθεί όσο μπορεί το άγχος αποχωρισμού.
* * *