Πώς μετράμε τις εβδομάδες σε τρίμηνα τελικά;
Όταν είμαστε έγκυες, εμείς οι γυναίκες τείνουμε να χάνουμε το μέτρημα… Είμαι 13 εβδομάδων ή 14; Η 15 εβδομάδα είναι στο πρώτο τρίμηνο ή το δεύτερο; Είμαι πέντε ή έξι μηνών;
Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις περνάνε από το μυαλό σου όταν περιμένεις το πρώτο σου παιδάκι αλλά και όχι μόνο… Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως χωρίζονται τα τρίμηνα και αν τελικά είναι τρία… Θα μάθεις εύκολους τρόπους να υπολογίζεις την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ), θα δεις τη διαφορά μεταξύ πρόωρου και όψιμου και αρκετά άλλα ενδιαφέρον θέματα.

Picture by Towfiqu barbhuiya | Unsplash
Πόσες εβδομάδες διαρκεί μια εγκυμοσύνη
Το ήξερες ότι οι ελέφαντες κυοφορούν για περίπου 22 μήνες; (Σοκ, σωστά;) Αυτό, ευτυχώς δε συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους. Για την ακρίβεια μια ανθρώπινη εγκυμοσύνη κρατάει συνήθως 40 εβδομάδες - δηλαδή 9 μήνες. Μετράμε την αρχή της από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου (παρόλο που η σύλληψη δε γίνεται έως 2 εβδομάδες αργότερα).
Έρευνες δείχνουν πως μόνο το 30% περίπου από τις εγκυμοσύνες διαρκεί ακριβώς 40 εβδομάδες.
Πόσα είναι τα τρίμηνα
Υπάρχουν τρία τρίμηνα. (Αν έχεις ακούσει τον όρο Τέταρτο Τρίμηνο - με αυτό αναφερόμαστε στους πρώτους μήνες του βρέφους όπου ακόμα δεν έχει την αντίληψη πως βρίσκεται έξω από την κοιλίτσα της μαμάς, όπως και το σώμα της μητέρας ακόμα έχει κάποια από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης - όπως ψευδοκλοτσιές).
Περίπου 13 ή 14 εβδομάδες υπάρχουν σε κάθε τρίμηνο. Αν κάνεις τη διαίρεση (40/3) θα δεις πως ο αριθμός δεν είναι ακριβές για αυτό και τα τρίμηνα διαφέρουν σε διάρκεια και συνήθως μας μπερδεύουν…
Το πρώτο τρίμηνο αποτελείται από τις πρώτες 13 εβδομάδες. (1η-13η εβδομάδα)
Το δεύτερο τρίμηνο τελειώνει μετά την 27η εβδομάδα. (14η-27η εβδομάδα)
Και αυτό αφήνει στο τρίτο τρίμηνο και το τελευταίο, τις υπόλοιπες εβδομάδες ως την 40η ή και παραπάνω κάποτε. (28η-40η+ εβδομάδες).

Picture made by the author
Τι είναι ο δέκατος μήνας εγκυμοσύνης
Μια τυπική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (ή αλλιώς 280 μέρες). Κάποτε όμως ο τοκετός αργεί και γίνεται μέσα στην 41η ή και την 42η εβδομάδα και αφού 40 εβδομάδες είναι 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως από τις 40 εβδομάδες και 1 μέρα το έμβρυο αρχίζει να διανύει τον δέκατο μήνα και γεννιέται όψιμο τελειόμηνο.
Ποια η διαφορά μεταξύ ενός πρόωρου μωρού, ενός τελειόμηνου και ενός όψιμου τελειόμηνου
Πρόωρο θεωρείται ένα μωρό που έχει γεννηθεί πριν συμπληρώσει την 37η εβδομάδα (δηλαδή γεννημένο ως τις 37+6). Η γέννηση σε αυτήν τη φάση έχει παραπάνω κινδύνους για το μωρό, από ότι αν γεννιόταν τελειόμηνο.
Τελειόμηνο θεωρείται ένα μωρό που έχει γεννηθεί μεταξύ 38ης εβδομάδας και 40ης και 6 μέρες, και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα μετά τον τοκετό.
Όψιμο τελειόμηνο θεωρείται ένα μωρό που έχει γεννηθεί την 41η ή την 42η εβδομάδα κύησης (πολλές φορές με πρόκληση τοκετού). Τα μωρά που γεννιούνται όψιμα τελειόμηνα έχουν λίγες παραπάνω πιθανότητες για κίνδυνο μετά τον τοκετό, από ότι έχουν τα τελειόμηνα μωρά, αλλά λιγότερες από ότι έχουν τα πρόωρα.
Πιθανά προβλήματα πρόωρου ή όψιμου (χωρίς να σημαίνει πως το τελειόμηνο δεν έχει καμία πιθανότητα κινδύνου):
Αναπνευστικά προβλήματα στη γέννηση.
95% πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευτούν στη μονάδα νεογνών ή/και να παραμείνουν παραπάνω καιρό από ότι η μητέρα στο νοσοκομείο.
Υπογλυκαιμία και υποθερμία μετά τη γέννηση.
Προβλήματα σίτισης κατά τις πρώτες εβδομάδες.
Δυσκολίες επιτυχίας αποκλειστικό μητρικού θηλασμού (συνήθως λόγω του ότι μένουν στη μονάδα νεογνών και η μητέρα πηγαίνει στο σπίτι πριν το μωρό).
Μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση κινδύνου θνητότητας.
Πως να υπολογίσω σωστά την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ)
Από την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο και την επιβεβαίωση πως υπάρχει εγκυμοσύνη, ο γιατρός θα σου δώσει την ΠΗΤ του μωρού σου. Συνήθως αυτή η ημερομηνία υπολογίζεται 40 εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Αν όμως για κάποιο λόγο ξέχασες αυτή την ημερομηνία υπάρχουν κάποιο εύκολοι τρόποι να τη βρεις ξανά.
Τσέκαρε πότε άρχισε η τελευταία σου περίοδος και μέτρα ακριβώς 40 εβδομάδες. (Αν για παράδειγμα η πρώτη μέρα τελευταίας περιόδου ήταν 1η Ιανουαρίου και μέρα Δευτέρα, η ΠΗΤ σου μετριέται στις 8 Οκτωβρίου και ξανά μέρα Δευτέρα).
ή
Μέτρα 9 μήνες από την τελευταία σου περίοδο και πρόσθεσε μία εβδομάδα. Για παράδειγμα, με άλλη ημερομηνία - πρώτη μέρα τελευταίας περιόδου 11 Φεβρουαρίου + 9 μήνες + 1 εβδομάδα = 18 Νοεμβρίου.
ή
Μπορείς να κάνεις και την ανάποδη μέτρηση. Αν για παράδειγμα η πρώτη μέρα τελευταίας περιόδου ήταν 1η Ιουνίου 2020 αφαιρείς 3 μήνες και προσθέτεις ένα χρόνο και μια εβδομάδα. (1η Ιουνίου 2020 - 3 μήνες = 1η Απριλίου 2020 + 1 χρόνο και 1 εβδομάδα = 8η Απριλίου 2021)
Γιατί μετράμε την εγκυμοσύνη από την τελευταία περίοδο
Αν σκεφτεί κανείς θα ρωτήσει “Γιατί η εγκυμοσύνη μετριέται από την πρώτη μέρα τελευταίας περιόδου, από τη στιγμή που η γονιμοποίηση γίνεται περίπου δυο εβδομάδες μετά από αυτό;” Η απάντηση είναι απλή… ή όχι και τόσο…
Μετράμε 40 εβδομάδες από την πρώτη μέρα τελευταίας περιόδου γιατί είναι πιο εύκολο να υπολογίσουμε τη μέρα γονιμοποίησης. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια ποια μέρα γίνεται ακριβώς, γιατί το παραθυράκι στο οποίο μπορεί να γίνει μια γονιμοποίηση είναι αρκετά μεγαλύτερο από όσο νομίζουν πολλοί.
Για παράδειγμα, σε έναν σταθερό κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται σταθερά την 14η μέρα ΠΡΙΝ την περίοδο (συνεπώς αν ο κύκλος είναι σταθερός υποθέτουμε πως γίνεται και 14 μέρες μετά την πρώτη μέρα περιόδου αλλά δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι γιατί ο κύκλος αλλάζει για πολλούς λόγους και μπορεί να τύχει η ωορρηξία να γίνει νωρίτερα ή αργότερα, χωρίς φυσικά καμία ένδειξη για την αλλαγή κύκλου ως τη μέρα της περιόδου). Το ωάριο που απελευθερώνεται μπορεί να γονιμοποιηθεί μέσα σε 24 ώρες. Από την άλλη όμως, ένα σπερματοζωάριο ζει 3 με 5 ημέρες. Έτσι η ακριβές ημερομηνία γονιμοποίησης είναι κάτι αδύνατο να μετρηθεί και αυτός είναι ο λόγος που μετράμε από την τελευταία περίοδο για ευκολία.
Η γνώμη σου μετράει! Σου άρεσε αυτό το άρθρο;
Ναι αρκετά
Όχι και τόσο